skip to Main Content
DE BLIK VOORUIT, 3 UITZENDONDERNEMERS AAN HET WOORD

DE BLIK VOORUIT, 3 UITZENDONDERNEMERS AAN HET WOORD

Met het nieuwe jaar voor de deur hebben we drie ondernemers in de flexbranche gevraagd zich uit te spreken over 2019. Liesbeth de Wolff, Floris Stokman en Roger Vanderschaeghe werpen de blik vooruit en praten vrijuit over hun wensen en verwachtingen.

Wie? Liesbeth de Wolff
Van? De Wolff Werkt in Sint Nicolaasga

Wat voor uitzendbureau is De Wolff Werkt?
“Van origine bemiddelen wij mensen in de bouw en techniek. Dat doen we sinds 2017 en dat gaat heel goed. Onze ambities zijn bescheiden; ik blijf graag met twee benen op de grond en wil wel groeien maar tegelijkertijd wil ik ook niet te groot worden. Ik wil weten wie wie is, zowel onder collega’s als klanten en kandidaten. Dat persoonlijke is voor mij belangrijk.”
“Zoals voor veel uitzendbureaus is ook voor ons klanten binnenhalen geen probleem. Het vinden van kandidaten wel. Dus werk ik tegenwoordig vanuit die kandidaat: als ik een goede kandidaat heb ingeschreven, ga ik die ‘wegbellen’. Dat wil zeggen dat ik eerst in mijn eigen netwerk ga kijken waar ik hem of haar kan plaatsen en als dat niet lukt, pak ik bij wijze van spreken de Gouden Gids en zorg ik ervoor dat die man of vrouw snel aan de slag kan.”
Hoe ziet 2019 er voor jou uit?
“Dat we gaan groeien, is zeker. In omzet en medewerkers. Dat laatste moet wel als we iedereen de aandacht willen geven die ik nodig vind. Want als je veel energie steekt in het vinden van goede klanten en kandidaten, moet je er ook alles aan doen om ze te houden.”
“Onze groei zit ‘m er ook in dat we inmiddels al veel meer doen dan bouw en techniek in de regio. Omdat de vraag er is voorzien we door heel Friesland het MKB van medewerkers, uiteenlopend van industrieel reinigers tot HR-managers. En op lange termijn zullen we ook steeds meer de kant van werving en selectie opgaan en wellicht wat minder gaan doen in het uitzenden en detacheren.”
“Dat komt puur voort uit het idee om mensen die stappen willen zetten echt iets te bieden door ze op weg te helpen naar een vaste baan. Want of er nou Uberplatformen zijn of niet: een allround monteur hier uit het dorp die denkt ‘ik zit hier niet op mijn plek’ en die het allemaal wel heel spannend vindt om ergens te gaan werken, die gaat via een platform niet de baan vinden die ik wel voor hem kan regelen. Ik kan mensen bemiddelen die in zo’n systeem niet aan de beurt komen. En daarvoor blijft een markt. En als die er niet meer is, bedenken we wel wat nieuws…”
“Maar voor het zover is, gaan we intern eerst eens aan de slag met nieuwe systemen. Voorheen deden we nog veel met whiteboard en kladblok, daar houd ik van en het werkt goed, maar nu we extra mensen aantrekken, moet je dingen goed vastleggen.”
Zijn er ook dingen die je liever niet meer ziet in het nieuwe jaar?
“Ja: schaarste. Nederland wordt dan wel een kenniseconomie maar er moet ook nog steeds wat gemaakt worden. Het lijkt wel of ambachten niet aantrekkelijk zijn en daardoor verdwijnen. Zo is vrijwel elke vacature die te maken heeft met handenarbeid lastig in te vullen maar administratieve vacatures zijn geen probleem.”
Is er nog iets dat je graag zou willen?
“Ik zou graag meer tijd willen steken in het online stuk van ons bedrijf. We zijn wel actief als het gaat om het inzetten van online en social media om vacatures te vullen, maar dat doen we nu een beetje houtje-touwtje; daar kunnen we nog veel meer uit halen.”

Wie? Floris Stokman
Van? ProfMatch in Alkmaar

Wat doet ProfMatch?
“Wij doen aan werving en selectie in technische functies op mbo- en hbo-niveau. Denk daarbij aan de industriële techniek en alles wat daarbij hoort. Onze klanten zijn voornamelijk ‘fabrieken’ in onder andere de foodindustrie, chemie, farmaceutica, metaal en energie én maintenancebedrijven. Het soort functies loopt uiteen van proces operators en monteurs technische dienst tot shift leaders, engineers, werkvoorbereiders en maintenance managers.”
“De tijd van alleen maar ‘vieze handen’ werk is bij deze opdrachtgevers allang voorbij. Onze kandidaten krijgen te maken met hightech installaties, complexe processen en ze dragen veel verantwoordelijkheid. Het is hoogkwalitatief werk waar veel vraag naar is en waar je een goed salaris mee kunt verdienen.”
“Wat ons onderscheidt van een uitzendbureau is dat we geen tijdelijke arbeid aanbieden. Wij bemiddelen mensen altijd naar een dienstverband; het gaat ons erom mensen en opdrachtgevers bij elkaar te brengen die allebei de wens hebben om perspectief te creëren, om zich op langere termijn te kunnen ontwikkelen. Voor tijdelijke arbeid, bijvoorbeeld een project van drie maanden, verwijzen we opdrachtgevers door naar echte uitzendbureaus, dat is hun specialiteit.”
Hoe kijk jij naar het nieuwe jaar?
“Ik verwacht dat de krapte in de markt voor technisch personeel verder toeneemt. Daarom zetten we in op leer-werktrajecten in samenwerking met regionale scholen om onze huidige en toekomstige klanten te kunnen voorzien van goed (om-)geschoolde mensen die graag aan het werk willen. Wij werken mee aan iemands carrière door kandidaten te helpen zich verder te ontwikkelen en hun ogen te openen voor nieuwe kansen en mogelijkheden.”
“In zo’n krappe markt moet je namelijk extra je best doen, jezelf zowel functioneel als persoonlijk goed informeren over de mensen met wie je aan het werk bent, zowel kandidaten als opdrachtgevers. Onze bijdrage zit ‘m dan ook in het vertellen van het verhaal van onze kandidaten; commerciële mensen vertellen makkelijker over zichzelf dan techneuten. Onze opdrachtgevers weten ook dat wij kandidaten goed voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving. Voor die manier van werken krijgen we nu al goede recensies maar in 2019 willen we onszelf weer naar een hoger niveau tillen.”
Je hebt vast nog meer ambities…
“Oh zeker. We gaan komend jaar het team uitbreiden: we hebben nu drie mensen in dienst, dat zijn er straks vijf. Om hen in staat te stellen hun werk top te doen, willen we onze processen strak trekken en investeren we in een goed inwerktraject en carrièrepad. Dus opleidingen aanbieden en ontwikkelingsplannen maken. Het goed faciliteren in alle soorten werkomstandigheden legt de basis voor het realiseren van onze ambities.”
“En dat we het menen, blijkt ook uit de verhuizing: een van de hoogtepunten voor 2019 zal zondermeer onze nieuwe huisvesting zijn. Binnenkort vangt de bouw aan en de verwachting is dat we er eind 2019 al in kunnen. Het wordt nog geen geheel eigen pand, je moet wat te wensen overhouden, maar nieuwbouw waarin we een aantal etages afnemen. Dat betekent een flinke stap vooruit, van vijftig naar tweehonderdvijftig vierkante meter. Ook dit is voor ons belangrijk om verder te groeien. In maart 2019 bestaan we drie jaar, een periode waarin we de dingen aan de voorkant en de achterkant goed hebben geregeld, dus nu is de buitenkant aan de beurt.”

Wie? Roger Vanderschaeghe
Van? Bullseye in Beek

Waarom ga ik als kandidaat of klant naar Bullseye?
“Dat is vrij simpel, je komt bij Bullseye omdat wij als sinds 2001 goede vakmensen leveren voor de bouw en bouwgerelateerde bedrijven. Echt goede vaklui die je in Nederland niet of nauwelijks meer vindt maar die wij voorbij de oostgrens wel weten te vinden: timmerlieden, metselaars, stukadoors en zo verder. En inmiddels zit de markt zo in elkaar dat wij puur vanuit het aanbod werken: wij bellen klanten dat we goede mensen hebben en die zijn binnen een halve dag geplaatst.”
“Wij zetten mensen voor langere tijd aan het werk op aaneensluitende klussen op verschillende locaties voor diverse werkgevers. Het mag duidelijk zijn dat we goede mensen graag bij ons houden en dus zorgen we ervoor dat we hen doorplaatsen, ook in het belang van onze klanten. In die zin zijn we een soort verlengstuk van de klant en denken we mee over bijvoorbeeld planningen. Je kunt best zeggen dat uitzenden in de bouw vroeger een extra faciliteit was en nu een bittere noodzaak.”
Wat gaat 2019 voor jou betekenen?
“Het goede nieuws is dat we inzetten op dertig procent groei maar dat ik rustig durf te zeggen dat ik bij vijftig procent pas echt tevreden ben. We draaien nu tweeëneenhalf miljoen euro omzet en dat kan volgend jaar best naar drieënhalf tot vier miljoen stijgen want er zijn banen genoeg. Maar het slechte nieuws is dat er twee dingen zijn die deze plannen kunnen dwarsbomen: huisvesting en het weer.”
“Het vinden van de juiste mensen is al lastig, het vinden van goede huisvesting voor deze mensen is nog lastiger. We hebben soms wel dwars door het land honderd man aan het werk dus we hebben wel onze adressen maar het lijkt wel of heel Nederland buitenlanders aan het werk zet. En let op: die huisvesting moet goed zijn. Ik wil geen zes man in één huis met één douche en één wc. Deze mensen zeggen niet elke dag hun partner en kinderen gedag, die zijn maanden van huis en werken hard. Dan moet je ervoor zorgen dat als ze thuiskomen, ze zich ook een beetje thuis voelen. Het moet voor die mannen, voor de klant en voor ons goed zijn.”
“Daarom bezoek ik altijd de adressen waar we mensen onderbrengen om te kijken of het aan onze eisen voldoet, anders gaan we op zoek naar iets anders. Dat we daar een verschil in maken, blijkt wel doordat mensen zelf de weg naar ons bureau vinden. Omdat ze hebben gehoord dat we altijd netjes betalen en goed voor onze mensen zorgen.”
En het tweede probleem is het weer?
“We roepen in Nederland zo vaak ‘er moet meer gebouwd worden’. Inmiddels is het niet alleen meer de vraag door wie maar ook met wat. Vandaar dat mijn grootste wens voor 2019 heel veel regen is, in ieder geval in Oostenrijk. En die wens deelt de hele bouwsector met mij want we komen grondstoffen tekort. Ik heb een bouw in Utrecht waar laatst de betonploeg naar huis is gestuurd omdat er geen beton gemaakt kon worden. Want voor beton heb je onder andere zand en grind nodig. Dat moet uit Duitsland komen en dat wordt aangevoerd over het water.”
“Ik woon niet zo ver van de Waal en ik ben onlangs nog eens wezen kijken. Dan schrik je. Er stroomt echt bijna niks doorheen en schepen kunnen niet of nauwelijks varen. Een oplossing is er zo een-twee-drie niet. Ik hoorde laatst dat je een gemiddelde scheepslading kunt vergelijken met de belading van een gemiddelde trein. Als je ziet hoeveel boten er door de Rijn gaan dan weet je genoeg: zoveel treinen kunnen er nooit rijden op het spoor. Dat is dus een aanzienlijk probleem en als dat zo blijft, halen we die dertig procent niet.”
Waar kijk je naar uit?
“Gezien de ontwikkelingen in de bouw, oriënteer ik me ook op new business in andere sectoren. Zoals de horeca. Als je weet dat er in Nederland een tekort is aan koks, een getal dat schommelt rond de achtduizend(!), dan zie ik daar kansen. Temeer daar taal een belangrijk aspect is hierbij: als je kunt koken, kun je in vrijwel elke keuken van een eetcafé met een simpele kaart terecht. Maar… je moet Engels spreken om in die keuken goed te kunnen functioneren. En daar hebben we waarschijnlijk een oplossing voor.”
“Daarnaast hoop ik dat ook de overheid iets gaat doen aan de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures dat we niet ingevuld krijgen. Op een bepaald moment zullen we toch iets moeten ondernemen, anders werken we hier alleen nog met buitenlandse werknemers. We merken dat het soms toch moeilijk is om mensen, jongeren en ook ouderen, te motiveren.“
“Mijn advies: laat mensen echt solliciteren, in plaats van ze te leren hoe ze een cv moeten maken. Laat ze vanuit hun hart vertellen wat ze wel en niet kunnen en willen, help ze om hun motivatie te vinden om aan het werk te gaan. En laat jongeren zien dat het de moeite waard is om een vak te leren.”
PS Liesbeth Wolff, Floris Stokman en Roger Vanderschaeghe wensen natuurlijk al hun collega’s in Nederland een buitengewoon succesvol en voorspoedig 2019!

Back To Top