skip to Main Content
Interview Patrick Van Der Ploeg, CEO TecqGroup

Interview Patrick van der Ploeg, CEO TecqGroup

,,Flexwereld is geen Utopia”
,,Soms vraag je je weleens af, begrijpen ze het soms niet in Den Haag? De flexbranche kan de honderdduizenden mensen die nu langs de kant staan, activeren. Dat willen we ook. Sterker nog, er komen ook nog eens honderdduizenden mensen tijdelijk uit het buitenland naar ons land om te werken. Het uitzendwerk is in veel gevallen hét voorportaal van een vaste baan. Het kabinet wil terug naar die vaste arbeidsovereenkomst, maar organiseert een mismatch met de praktijk van nu.”
Juiste touwtjes
Patrick van der Ploeg, CEO van één van de grotere uitzendorganisaties van technici in Nederland, klaagt niet. Het past niet bij zijn levenshouding. Die is ondernemend en positief. Maar één ding staat wel voor hem wel vast, nu een week na Prinsjesdag: het kabinet trekt niet aan alle juiste touwtjes. Met de ingrepen in de arbeidsmarkt, zoals de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), waardoor flexwerk wordt bestraft. Maar ook door de zzp’er in een hokje te duwen. Bijvoorbeeld met de aangekondigde verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor deze groep van meer dan een miljoen Nederlanders.
De maatregelen zorgen voor turbulentie bij uitzendbureaus en payrollbedrijven. Als de uitzendbranche kan worden gezien als een conjunctuurindicator, lijkt het erop dat de economie aan de vooravond staat van een correctie. Sommigen zien zelfs al een recessie opdoemen.
Boven verwachting
Van der Ploeg: ,,Je zou kunnen concluderen dat er een recessie aankomt als er minder uitzenduren worden gedraaid. Maar de situatie is nu anders dan anders. In de eerste plaats wordt traditioneel uitzendwerk in de industrie en bij administratief werk momenteel volop geautomatiseerd. Gewoon omdat het slim is én omdat het kan. De schaarste aan geschikt personeel is daarnaast enorm. Je ziet dat ondernemers in sommige branches zich daarom minder afhankelijk willen maken van flex als ze goede mensen in huis hebben. Verder is het aantal vacatures op recordniveau en is de werkloosheid blijvend laag. Op basis van je ervaring, zeg je, ja die recessie komt eraan. Fout misschien, want dát is het verleden en geen toekomst.”
De TecqGroep, bestaande uit Maintech voor uitvoerend bluecollar personeel en Teqoia voor onder meer engineers, doet het momenteel boven verwachting goed. De dalende landelijke trend gaat vooralsnog voorbij aan het bedrijf met de hoofdvestiging in Barendrecht. In de automotive en de machinebouw ziet Van der Ploeg het inderdaad haperen. Elders, zoals in de woningbouw, infra en verduurzaming, is de vraag naar technici aanhoudend groot.
Vakidioten nodig
,,Onze wereld is aan het vertechniseren. We hebben, ik zeg het oneerbiedig, vakidioten nodig. Want zonder hen lukt het niet. Maar ondertussen levert het Nederlandse onderwijs te weinig vakkrachten af. Dat is, ondanks alle campagnes, verbazingwekkend. Ik was laatst in Thailand, op de bouwsteigers daar was de helft vrouw. Ik zeg het maar gewoon zoals het is: in ons land organiseren we – voor zover het financieel mogelijk is – zelf het onderwijs met onze opdrachtgevers. Want het onderwijs sluit niet aan óf begint op verkeerde tijdstippen. En er worden gewoon te weinig techneuten afgeleverd.”
Minister Koolmees (Sociale Zaken) heeft zijn zin gekregen, concludeert Van der Ploeg. ,,Als het zijn doel is om ondernemers minder flexibel te maken, dan heeft hij zijn doel bereikt. Maar de minister creëert een schijnzekerheid. Hij wil terug naar de traditionele rechten van de arbeidsovereenkomst. Mensen willen echter graag vrij bewegen van de ene baan naar de andere baan, ze willen hun competenties ontwikkelen. Kijk ook maar eens hoe ze omgaan met zzp’ers. Het is ronduit betuttelend. Een goede zzp’er is vakman of een vakvrouw, die geniet van zijn werk, kiest voor mooie projecten. De zzp’er anno 2019 is ook zelfredzaam. Hij of zij kan desgewenst elke dag aan het werk. Ik vind het echt prima dat er nu een minimumvergoeding voor zzp’ers is vastgesteld van 16 euro per uur. Maar voor een vakkracht wordt het dubbele betaald. Ik weet dat ik mij op glad ijs begeef, maar het ziekteverzuim onder zzp’ers ligt veel lager dan bij mensen met een vast dienstverband. Je moet als overheid die zzp’ers niet allemaal willen betuttelen. En door zzp’ers ook zwaarder te belasten, neemt de lol in zelfstandig ondernemen voor deze mensen niet toe.”
Altijd in beweging
Als er één sector in Nederland flexibel is, dan is het wel de uitzendbranche. Dat beaamt ook Van der Ploeg. Nederland was de ontdekker van het flexwerk, met voorop Frits Goldschmeding van Randstad. Waarom? Omdat het bijdraagt aan succesvol ondernemen.
,,Wij zijn altijd in beweging. Je past je aan, aan wat op je pad komt. Dat geldt ook voor de nieuwe regelgeving van het kabinet-Rutte. Maar het kabinet bereikt het tegenovergestelde van wat het eigenlijk beoogt. Want ‘de onderkant’ van de beroepsbevolking, de mensen met de minste kansen, die gaan hier het meeste last van krijgen. Het lijkt erg op Utopia, zoals ze de toekomst zien.”
Na het afstoten van de buitenlandse activiteiten van de TecqGroep richt het bedrijf zich volledig op Nederland. Ondernemen is voor Van der Ploeg meer dan alleen geld verdienen. ,,Ik zie het werk wat wij doen ook als een passie. We zorgen ervoor dat ondernemers goede mensen in huis krijgen. Dat je als uitzendonderneming waarde kunt toevoegen aan het succes van een project van je opdrachtgever. Dat resulteert in plezier. Maar het is ook onze passie voor techniek die ons drijft. Het is mooi als het lukt bij de klant. Dan zijn ook wij trots.”

Back To Top