skip to Main Content
‘Kabinet Raakt Vooral De Zzp’er Aan De Onderkant’

‘Kabinet raakt vooral de zzp’er aan de onderkant’

Mensen die niet gekozen hebben voor een leven als zzp’er, maar het ondernemerschap zijn ingeduwd. Zij moeten elke maand weer flink hun best doen om rond te kunnen komen. Dan is honderd euro netto per maand veel geld.” 
Dat zegt Martijn Pennekamp, oud-zakelijk adviseur bij de Rabobank en oprichter van Ikwordzzper.nl, een succesvol platform voor startende ondernemers dat sinds 2009 bestaat en waar inmiddels tien mensen werken. De meesten van hen hebben ruime ervaring in het zakenleven, bijvoorbeeld bij een bank of als adviseur bij de Kamer van Koophandel.
Pennekamp, die zijn platform als zzp’er startte in een tijd dat hij het aantal zelfstandigen enorm zag groeien (‘juristen, advocaten, journalisten, vastgoedadviseurs’) verwacht dat de maatregel ertoe zal leiden dat veel zelfstandigen ‘die tegen het randje zitten’ hun toevlucht zoeken tot uitzendbureaus of payroll-bedrijven. Een ontwikkeling die feitelijk juist indruist tegen de bedoeling van de zittende regering. 
,,Het kabinet wil graag dat werkgevers deze mensen weer in dienst nemen, maar ik betwijfel sterk of dat zal gebeuren. De economie vraagt om flexibiliteit. Bedrijven stellen zich flexibel op. Dan zou je van de overheid eigenlijk hetzelfde mogen verwachten.”
Payrolling of werken op uitzendbasis past heel goed in dit tijdsgewricht, vindt Pennekamp. ,,Er is werk genoeg, dat zien we eigenlijk overal, maar dat vertaalt zich niet onmiddellijk in heel veel nieuwe banen. Niet alleen bedrijven hebben behoefte aan flexwerk; vergeet vooral ook niet dat ook voor werkenden flexibiliteit een aantrekkelijke gedachte is.” 
Voor de mensen die in volle overtuiging zzp’er zijn en er goed van kunnen leven, heeft de beperking van zelfstandigenaftrek nauwelijks gevolgen, denkt Pennekamp. ,,Het zal in de meeste gevallen gaan om zo’n 1000 euro per jaar. Een beetje zzp’er vangt dat wel op. Bijvoorbeeld door zijn tarief met een paar kwartjes te verhogen. Of door hier en daar een beetje creatief te zijn.”

Back To Top