skip to Main Content
Pensioenen Zorgen Voor Hoofdpijn Bij Kabinet-Rutte

Pensioenen zorgen voor hoofdpijn bij kabinet-Rutte

Met de steeds lager wordende rente komen de meeste pensioenfondsen enorm in de knel. Kortingen van 5 tot 10% dreigen voor veel oudere Nederlanders, een schrikbeeld van het kabinet en de sociale partners.
Fondsen als ABP en Zorg & Welzijn komen uit op dekkingsgraden onder de 90%, terwijl de metaalpensioenfondsen daar net boven zitten. De actuele dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is in augustus uitgekomen op 88,6 procent, Zorg en Welzijn op 89,8 procent. De metaalpensioenfondsen PME en PMT zitten op dekkingsgraden van 91,5% en 92,6%. 
Het rendement op aandelen is bij de meeste pensioenfondsen goed. Het rendement op obligaties is daarentegen slecht. Eind december wordt duidelijk of er inderdaad gekort gaat worden. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de rente gaat stijgen, waardoor het kabinet voor de keus wordt gesteld om actie te ondernemen.
VNO-voorzitter Hans de Boer heeft al voorgesteld om een adempauze in te gelasten van twee jaar om vervolgens te kijken wat er moet gebeuren. Het kabinet heeft de mogelijkheid om in te grijpen, waardoor miljoenen gepensioneerden met een geruster hart naar de 
financiële markten kijken. Want bij een dekkingsgraad van 90% bij een pensioenfonds betekent dat al snel een korting op het maandelijkse pensioen van maar liefst 5%.

Back To Top