skip to Main Content
Ruggengraat Welvaartsstaat

Ruggengraat welvaartsstaat

Het succes van de BV Nederland hangt in hoge mate af of ondernemers de vrijheid krijgen om te doen waar ze goed in zijn. Hebben ze voldoende innovatiekracht, kunnen ze goed opgeleide medewerkers rekruteren, is de administratieve lastendruk niet torenhoog, kunnen ze flexibel zijn?
Kortom, het ondernemersklimaat is van doorslaggevend belang voor succesvol ondernemen.
De attitude in de Nederlandse politiek, ook bij de politieke partijen die van oudsher ondernemers goed begrijpen, lijkt voor heel even omgeslagen. Werkgeversorganisaties voelen een kille wind waaien uit de politiek. In de aanloop naar Prinsjesdag leek het er wel op alsof de deur voor de werkgevers werd dichtgegooid.
Hans Biesheuvel van ONL sloeg alarm en bij VNO-NCW werd er ook achter de oren gekrabd toen uitlekte dat Nederland het fiscaal regime voor grote ondernemingen, analoog aan een GroenLinks-idee, gaat wijzigen.
Een koerswijziging dus.
Komt het wellicht omdat dit kabinet-Rutte van een koude kermis thuiskwam na de deceptie met de dividendbelasting? Of omdat, met het oog op de verkiezingen in 2021, de ‘middenklasse’ moet worden bediend?
Ondernemende Nederlanders vormen echter de ruggengraat van de samenleving. Zonder hen geen welvaartsstaat, zonder hen geen groei. Opgepast dus.

Back To Top