skip to Main Content
WERKEN TIJDENS DE VAKANTIE, EEN VLOEK OF EEN ZEGEN?

WERKEN TIJDENS DE VAKANTIE, EEN VLOEK OF EEN ZEGEN?

Voor de een is het de normaalste zaak van de wereld. De ander moet er niet aan denken. Vakanties zijn oorspronkelijk bedoeld als een periode van rust en ontspanning waarin nu eens even niet wordt gewerkt. Toch besteden steeds meer mensen tijdens die vakantie tijd aan werken. Al was het alleen maar door even online te gaan. Roland Hahnraths, arbeidsdeskundige en drempelcoach bij Comens, reikt handvatten aan om hiermee verantwoord om te gaan. 
Een simpele vraag; is het verstandig, werken als je met vakantie bent?
“Een simpel antwoord: die afweging moet eenieder voor zichzelf maken. Daarom zal ik nooit een advies geven om het wel of niet te doen. Maar wat ik wel doe, is mensen inzicht geven in wat werken tijdens een vakantie nou eigenlijk betekent om hen vervolgens zelf tot de conclusie te laten komen of het wel of niet goed voor ze is. En dan te laten besluiten om het wel of niet te doen.”
Daarvoor werk je met een checklist?
“Zo zou je het ook kunnen noemen, maar bij Comens gebruiken we het A4-model. En dat staat voor Arbeidsverhoudingen, Arbeidsvoorwaarden, Arbeidsomstandigheden en Arbeidsinhoud. Laat ik voor het werken tijdens de vakantie beginnen met een heel herkenbare, de arbeidsverhoudingen.”
Dat heeft te maken met iets als peer pressure?
“Min of meer. Het gaat erom welke afwegingen mensen voor zichzelf maken in relatie tot de bedrijfscultuur, het erbij-willen-horen en wat-doet-de-baas? Sommige mensen zijn het intrinsiek niet eens met werken tijdens vakantie of niet overtuigd van het belang ervan maar kiezen ervoor om het toch te doen. Omdat collega’s het doen en ze ‘erbij willen horen’ of omdat de leidinggevende het ook doet. Het is daarom voor de hoogst leidinggevende in een bedrijf verstandig om na te denken welk signaal je, misschien onbewust, in dit soort situaties afgeeft aan medewerkers. Want ook als je denkt ‘nee, van mij hoeft niemand te werken op vakantie, ik vind dat gewoon zelf prettig’ kunnen die medewerkers zich toch gedwongen voelen mee te doen.”
Duidelijkheid scheppen in de verwachtingen dus?
“Ja. Dat geldt voor alles. Ook als je naar de tweede A kijkt, die van arbeidsvoorwaarden. Stel je hebt een functie met arbeidsvoorwaardelijk genoeg regelruimte, dan kun je ook eens van elf tot twaalf een uurtje gaan sporten zonder dat dit direct als ‘vrij’ wordt afgeboekt. En kan je andersom ook weleens een keer een uurtje werken op vakantie. Dan staat alles mooi in balans en voelt dat uurtje bezig helemaal niet als zwaar, als extra werk of als iets onterechts.”
“Kijkend naar arbeidsomstandigheden, de derde A, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Zo is het zeer waarschijnlijk dat de stoel en ander meubilair dat je op je vakantieadres gebruikt niet allemaal aan alle Arbonormen voldoet. Wat op zich geen probleem is, maar ga dan niet een halve dag achtereen zitten werken. Overdreven lang in een toch minder handige positie, en dat kan ook in de hangmat zijn met je laptop, is nu eenmaal niet verstandig.”
Dan is er nog de arbeidsinhoud.
“Ook dat betreft het op een rijtje zetten van wat logisch en verantwoord is. Als je weet dat jij, je werkgever en je klant er veel baat bij hebben als je tijdens je vakantie iets in gang zet, dan is het gewoon handig en goed om dat te doen. In plaats van het op te schuiven waardoor je na je vakantie opeens met heel veel spoed zaken moet regelen en je direct veel harder aan de bak moet dan nodig is. Dus kijk naar de inhoud van je arbeid, kijk of je door iets tijdens je vakantie te doen een stuwmeer kunt voorkomen, dat maakt je werk bij terugkomst leuker.”
“Samengevat is mijn advies: als je de vier A’s op een rijtje zet en je voelt je goed bij de uitkomst van wat je voor jezelf analyseert, dan is er niks op tegen om tijdens je vakantie wat werk te doen. Maar als je beseft nee, ik doe het eigenlijk omdat het min of meer onterecht van me verlangd wordt en ik zie er ook het nut niet goed van in, dan kun je het maar beter niet doen. Want als je jezelf er geen plezier mee doet, doe je er je partner of je gezin en uiteindelijk je werkgever ook geen plezier mee.”
 

Back To Top